Latinalais-suomalainen sanakirja | Streng, Adolf V.

F. W. Rothstenin sanakirjan Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ensi kerran julkaisi v. 1864, ja kun sen puute kouluissa oli huomattu opetusta haittaavaksi, Seura jo keväällä 1884 päätti kaikella kiireellä toimittaa uuden painoksen, niin että se jo seuraavan lukuvuoden alussa olisi oppilailla saatavana. Ne olivat uusien suomenkielisten yliopistoon johtavien oppikoulujen perustamisaikoja, ja latinan kieltä pidettiin niissä verrattomasti tärkeimpänä vieraana kielenä: siitä johtui tämä huolentpito. Sen jälkeen ovat ajat muuttuneet. Nyt on meillä vain suurimmissa kaupungeissamme jäljellä muutama harva klassillinen lyseo, jossa latinan tuntimäärä on suunnilleen sama kuin ennen. Latinaa luetaan tosin monessa muussakin yliopistoon johtavassa oppilaitoksessa, mutta ainoastaan muutamia tunteja ylimmillä luokilla, niin että voi olla puhetta vain alkeiskurssista. Vaikka siis jo on kulunut parikymmentä vuotta siitä, kun Rothstenin sanakirjaa taas alettiin kaivata, sille nyt vasta on ilmestymässä seuraaja. Tosin virkatoimet ja kokemuksen puute varsinkin alkuvuosina hidastuttivat toimitustyötä; mutta yritystä kohtasi myöhemmin vielä semmoinen vaihe, että käsikirjoitus vuosikausia makasi valmiina, kunnes Suomalaisen Kirjallisuuden Seura suosiollisesti tarjosi sen painattamaan.

Mitä tässä sanakirjassa käsiteltyyn latinan kirjallisuuteen tulee, on kirjan käyttäjän hyvä tietää, että se, kolmea tai neljää poikkeusta lukuun ottamatta, rajoittuu n. s. klassilliseen aikakauteen eli Rooman tasavallan viimeiseen vuosisataan. Koska ei ole katsottu tilan myöntävän asianomaisten kirjailijain nimien edes alkukirjaimilla merkitsemistä itse tekstiin, lienee paikallaan tässä lyhyesti tehdä selkoa niistä kirjailijoista teoksineen, joita tässä sanakirjassa käsitellään.

Ensiksi mainittakoon Cicero ja hänen monipuolinen kirjallinen tuotantonsa:

  1. Puheet: pro Roscio Amerino, divinatio in Caecilium, in Verrem V, pro Archia, De impersio Cn. Pompei, in Catilinam, pro Milone, pro Sulla, pro Sestio, pro Murena, pro Plancio, pro Ligario, pro rege Deiotaro, pro Marcello, Phhilippicae I, II, III, VII.
  2. Filosofiset kirjoitelmat: Cato Maior, Laelius, Tusculanae Disputationes, de officiis, de natura deorum, de re publica.
  3. Retooriset kirjoitelmat: de oratore, orator, de optimo genere oratorum.
  4. Kirjeitä: neljä valikoimaa.

Historiankirjoittajia:
Caesar: de bello Gallico, de bello civili.
Cornelius Nepos Sallusticus: bellum Catilinae, bellum Iugurthinum.
Livius (kuuluu osaksi keisarikauteen).
Curitius, Tacitus (kuuluvat keisarikauteen).

Retoorinen kirjailija:
Quintillanus: liber decimus (samoin).

Ruonoilijoita
Vergilius: Bucolica, Georgica, Aeneis.
Horatius.
Ovidus: Metamorphoses, Fasti, Tristia, epistulae ex Ponto, Heroides.
Catullus, lyyrikko.
Tibullus, eleginen runoilija .
Propertius, eleginen runoilija.
Phaedrus: runomuotoisten faabelien kertoja keisarikaudelta.

Tätä sanakirjaa laadittaessa on lähinnä käytetty Stowasser-Petschening-Skutschin ja sen ohella Hermann Mengen sanakirjaa, mutta ahkerasti on niiden ohella myös selailtu Klotzin ja Georgesin isoja sekä lukuisia erikoissanakirjoja, jotta tarkastamalla itse paikkaa tai laajempaa yhteyttä, josta yksityinen sana tai lauseparsi on tekstiin otettu, olisi saatavissa varmuus niiden merkityksen vivahduksista, jotka eivät tekstin lyhyistä otteista läheskään aina selviä.

Kustantajan pyynnöstä on Herra Professori Edvin Linkomies tarkastanut käsikirjoituksen ja tehnyt arvokkaita huomautuksia, joista täten esitän kiitokseni. Oikaisuluvun suoritti alussa tekijä, mutta työn jatkuessa otettiin kustantajan puolesta hänelle avustajaksi Herra Ylioppilas Esko Joki, ja on sen jälkeen hänen avustuksensa tehnyt tuon rasittavan työn puolta helpommaksi, joka tässä on kiitoksella mainittava.

Helsingissä, kesäkuussa 1933.

Adolf V. Streng 

(teoksen alkulause)


Teoksen nimi: Latinalais-suomalainen sanakirja
Tekijä(t): Streng, Adolf Voldemar (1852–1933)
ISBN: 951-717-084-X
Sivumäärä: 858
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) toimituksia, 196. osa
Paino: Arvi A. Karisto Osakeyhtiön laakapaino, Hämeenlinna, 1975
Painos: 3.
Vuosi: 1933 (1975)
Luokka: Sanakirjat: latina-suomi

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *